Ziua Europeană a Bioenergiei: începând cu 21 noiembrie, Europa ar putea să se bazeze exclusiv pe bioenergie pentru a-şi acoperi cererea energetică

Bruxelles – 16 Noiembrie 2017

Se preconizează că sursele de energie regenerabilă vor furniza Europei energie timp de 66 de zile în 2017, cu până la 41 de zile furnizate numai de bioenergie. Un grup de asociații din domeniul bioenergiei, condus de Asociația Europeană pentru Biomasă (AEBIOM), a lansat o nouă campanie pentru a atrage atenția asupra rolului central al bioenergiei în tranziția spre energia regenerabilă. Bioenergia a atins un nivel record în Europa – ceea ce reprezintă o veste bună având în vedere tensiunile recente declanșate de retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris.

În timp ce majoritatea europenilor susțin tranziția către energiile regenerabile, adesea aceştia nu au o înțelegere clară a poziţionării UE în acest proces. Luând exemplul bioenergiei: biomasa este pe cale să depășească cărbunele pentru a deveni prima sursă de energie europeană – dar acest lucru rămâne dificil de evaluat. Bioenergia este, de asemenea, prima sursă de energie regenerabilă din Europa, aceast fapt fiind încă departe de o recunoaştere extinsă.

Pentru a contribui la o mai bună înțelegere a rolului bioenergiei în sursele de energie regenerabilă, Asociația Europeană pentru Biomasă (AEBIOM) a lansat o nouă campanie care va fi transmisă în 20 de țări europene, datorită sprijinului federațiilor naționale și internaționale de bioenergie. Campania ,,Bioenergy Day’’ folosește analogii originale pentru a explica care este poziţionarea UE în dezvoltarea surselor regenerabile de energie, în special a bioenergiei. Răspândirea proiecției pentru cererea de energie europeană în anul 2017 în decursul anului calendaristic arată clar că: Europa se bazează în continuare într-o mare măsură pe combustibilii fosili și pe cea nucleară în primele 299 de zile. Energiile regenerabile urmează cu 66 de zile de energie curată, iar bioenergia reprezintă 41 de zile, începând cu 21 noiembrie până la sfârșitul anului. Aceasta este data simbolică pe care AEBIOM a ales-o pentru a sărbători ,,Bioenergy Day’’, iar vestea pozitivă este că, de la introducerea Directivei Privind Energia din Surse Regenerabile în 2008, această dată nu a fost niciodată atât de devreme. Acest rezultat încurajator va fi sărbătorit în cadrul ,,European Bioenergy Future Conference’’, care va avea loc la Bruxelles în zilele de 21 și 22 noiembrie 2017.

,,Prin crearea unei ocazii pentru a sărbători Ziua Europeană a Bioenergiei, dorim să atragem atenția tuturor asupra unui lider adesea neglijat al tranziției în domeniul energiei regenerabile”, spune Didzis Palejs, director general al Asociației Letone pentru Biomasă (LATbio) și președinte al AEBIOM. ‘’ Bioenergia reprezintă o mare diversitate de materiale și tehnologii care oferă o multitudine de avantaje sociale și de mediu, desconsiderate de cele mai multe ori. Există loc pentru a oferi mai mult și pentru a face acest lucru în mod sustenabil. Cu toții ar trebui să așteptăm cu entuziasm ca Ziua Bioenergiei să fie mai devreme în fiecare an, semnalând în acest fel o reducere necesară a consumului de combustibili fosili.’’

Potrivit AEBIOM, sectorul bioenergiei ar trebui să aspire să mute această dată în luna octombrie până în 2030, atingând obiectivul de 35% din surse regenerabile de energie, cu bioenergia continuând să joace un rol central. Fiind produsă în prezent dintr-o mare diversitate de materii prime, cum ar fi peleți și așchii de lemn, paie, ulei vegetal, gunoi de grajd, deșeuri agro-industriale și organice, bioenergia dispune de numeroase modalități de a atinge acest obiectiv – inclusiv materiale neconvenționale și tehnologii inovatoare. Din acest motiv, site-ul ,,European Bioenergy Day’’ conține 41 de povești despre bioenergie capabile să inspire, un chestionar pentru a vă testa cunoștințele privind tranziția energetică a UE și comparații creative – astfel încât, atât experții, cât și începătorii să aibă o perspectivă nouă asupra bioenergiei.